De gevaarlijkste plek voor een vrouw is thuis
Imany Coaching en Begeleiding
Wat is intieme terreur?
Geweld tegen vrouwen komt vaak voor en uit zich in fysiek, seksueel, emotioneel of economisch geweld. De meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen is femicide. We noemen dit ook vrouwenmoord.
Rode vlaggen zijn:
1. Honeymoonfase versnellen & Isoleren
Niet fatale verwurging. Weet waar je op moet letten, het kan levens redden!
https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/femicide-registratie-openbaar-ministerie/
Het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, Filomena, opent haar deuren voor diegenen die te maken hebben met de meest heftige en ernstige vormen van geweld. Denk aan letsel, verkrachting en ook intieme terreur waarbij controle en macht (al dan niet met wapens) aan de orde is. Op één locatie wordt er gewerkt aan veiligheid, lichamelijk (forensisch) onderzoek, medische behandeling, intensieve begeleiding en traumabehandeling. Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich op dezelfde locatie zodat er korte lijnen zijn. Filomena is gevestigd in het GGD-gebouw Schiedamsedijk 95, 3011 EN Rotterdam.
Het komt regelmatig voor dat men voor het partnergeweld op de vlucht moet slaan, naar een veilige plek in de opvang. In de opvang is het helaas niet mogelijk om je huisdier mee te nemen. Dit maakt dat men er er voor kiest om in de onveilige situatie te blijven, omdat diegene zijn of haar huisdier(en) niet achter willen laten. Op deze manier blijft de onveilige situatie voortbestaan, met alle gevolgen van dien.
Bij een tijdelijk huisverbod mag de pleger van het huiselijk geweld een periode niet meer in de eigen woning komen. Dit is een periode van 10 dagen tot maximaal 4 weken. De pleger mag in die periode ook geen contact opnemen met jou en/of de eventuele kinderen.
Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
Ik vermoed huiselijk geweld:
Mocht je een vermoeden hebben van intieme terreur zou je het volgende kunnen doen:
WAAROM 'GEWOON WEGGAAN' BIJ EEN GEWELDDADIGE PARTNER GEEN MAKKELIJKE OPTIE IS
De cirkel van geweld maakt duidelijk hoe de situatie in een relatie tussen twee personen keer op keer kan escaleren. Een relatie begint meestal met een romantisch ideaal. Na verloop van tijd ontstaan barsten in dit ideaal. De spanning kan hierdoor oplopen en voordat je het beseft bevindt men zich in de cirkel van geweld.
Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader hun man, vriend of ex. Ze heten Eva, Nadine, Hümeyra, Esmee of Shella. Hart van Nederland-verslaggever Esther Monsma maakt met grote regelmaat nieuwsitems over vrouwenmoorden. Zij vraagt zich af wie de vrouwen zijn die dit overkomt en waarom dit zo vaak blijft gebeuren. In de podcastserie 'Vrouwenmoord' praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.
Geweld tussen ouders roept bij kinderen vaak heftige emoties op. Ze ervaren het als verwarrend en pijnlijk als ouders zowel een bron van veiligheid als van angst zijn. Ze groeien bovendien op met fundamentele twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Als huiselijk geweld vaker plaatsvindt, leven kinderen in voortdurende angst voor een volgende aanvaring tussen de ouders.
https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/ce980d80-9f3b-40b1-97da-8876aea6763c/femicide-of-vrouwenmoord-hadden-we-de-signalen-maar-gekend
Wat houdt ons vast en trekt ons terug? En vooral... hoe kun je ontsnappen uit een gewelddadige relatie en weerstaan aan de drang om terug te keren naar die partner?
Er komt een oproep van de meldkamer dat er een twaalfjarig meisje heeft gebeld over huiselijk geweld. Ze vertelt dat haar moeder op dit moment kort en klein wordt geslagen door haar partner.
Zaterdag 25 november, tijdens Orange The World, lanceerden we samen met de gemeente Den Haag de expositie FEMICIDE op het Anna van Buerenplein in Den Haag. De expositie toont 12 portretten en verhalen van vrouwen die door hun (ex-)partners om het leven zijn gebracht, verteld door hun nabestaanden.
6 jan 2024 20:37
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5424972/wet-tegen-femicide-maatregelen-actieplan-belgie#:~:text=Het%20idee%20is%20dat%20die,een%20straatverbod%20of%20anti%2Dstalkingsalarm.
Blauwe plekken op het lichaam van een vrouw, een onfortuinlijke val of sporen van mishandeling? "Je gaat het pas zien als je het doorhebt", zegt forensisch arts Jack Menke, daarbij Johan Cruyff citerend. Hij houdt zijn gehoor voor alerter te zijn op patronen, zodat huiselijk geweld eerder wordt onderkend. Ter illustratie laat hij enkele bloederige foto’s zien.
Profielen achter het geweld
Mooi uitgelegd in onderstaand filmpje:
De cijfers kan niemand meer ontkennen: elke acht tot tien dagen wordt er een vrouw gedood door haar man, vriend of ex-partner. Vrouwenmoord komt in Nederland aanzienlijk vaker voor dan in de landen om ons heen en toch lijkt er nauwelijks iets te veranderen. Waarom gaat het juist hier zo vaak mis achter de voordeur? In de achtdelige podcast ‘Zij is van mij’ onderzoekt Saskia Belleman hoe het beter kan. Want waarom kunnen sommige mannen niet accepteren dat een vrouw een punt zet achter de relatie? Waarom komt hulp vaak als het te laat is? En welke lessen kunnen we trekken uit het buitenland? In gesprekken met slachtoffers, nabestaanden, plegers, de politie, het OM, strafrechtadvocaten en wetenschappers gaat de rechtbankverslaggever van De Telegraaf op zoek naar antwoorden.
De plegers van familiedrama’s kunnen vaak niet omgaan met hun eigen emoties en wanhoop, zegt klinisch en forensisch psycholoog Toon Verheugt. “Je ziet vaak dat de daders vroeger een ernstig verlies hebben geleden, bijvoorbeeld een overleden vader of broertje, terwijl dat verlies nooit besproken of verwerkt is."