Hulp
Na het lezen van de signalen herken je misschien iets wat binnen jouw relatie ook speelt. Misschien ga je jezelf afvragen of er sprake is van intieme terreur binnen jouw relatie. Of je denkt wel een aantal punten te herkennen, maar het is nog niet zo erg. Je partner heeft je tenslotte niet geslagen.
Maar wat als je wel gekleineerd wordt door je partner, er lelijke woorden tegen je wordt gezegd, je bepaalde dingen in het leven worden ontnomen of ontzegd, je iets tegen je zin in moet doen, jouw mening niet telt, je voelt dat je op je tenen moet lopen als je partner er is of bijna thuis is, je denkt dat je het niet goed genoeg doet, dat je kunt veranderen zodat je wel goed genoeg bent voor je partner, bang bent het fout te doen, want anders wordt je partner boos?
Dan wil ik je dit zeggen:
Liefde doet geen pijn
Liefde haalt het beste in je naar boven
Liefde laat je het beste in de ander naar boven halen
Liefde is vrij zijn
Weet dat je altijd een keuze hebt, ook al voelt dat nu niet zo. Gevoelens van angst, verwardheid en onzekerheid horen er allemaal bij. Bang om weg te gaan, duizend en een vragen die je hebt, bang voor de toekomst, niet weten wat er komen gaat, bang dat je niet sterk genoeg bent, bang voor de toekomst, bang dat je alleen komt te staan.
Weet dat je niet alleen staat, er is altijd een weg naar het pad dat jij voor ogen hebt voor jezelf (en/of je kinderen). Denk je dat je niet sterk genoeg bent? In deze situatie waar je nu zit, heb je al laten zien dat je over krachten van een supervrouw of superman beschikt.
Mocht je hulp nodig hebben of met iemand willen praten zijn er de onderstaande mogelijkheden:
Bij directe onveiligheid 112 bellen!
- Huisarts.
- Praktijk ondersteuner (POH)
- Veilig Thuis 0800 2000 (24 uur per dag 7 dagen in de week). Zij kunnen met je meedenken welke stappen je kunt ondernemen.. Indien er sprake is van geweld binnen een afhankelijkheidsrelatie kunnen ze je een advies geven, overdragen aan de juiste hulpverlener (denk aan het wijkteam) of je kunt een melding maken. In het laatste geval zal Veilig Thuis een onderzoek gaan uitvoeren. Hierbij wordt gekeken of er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Mocht dit zou zijn dan wordt er een passend hulpaanbod gedaan om de veiligheid weer terug te brengen.
- Wijkteam: Je kan jezelf aanmelden bij het wijkteam. Hier kan je terecht voor ondersteuning en hulpverlening. Dit is op vrijwillige basis.
- Een persoonlijke coach: soms wordt een coach vergoed door het ziekenfonds. Anderen zijn voor eigen kosten.
- Trainingen: denk aan krachtige vrouwen (www.avantsanare.nl) vrouw weer krachtig www.kwadraad.nl
- Informatie zoeken over intieme terreur.
- Praten met een ervaringsdeskundige, zoals bijvoorbeeld www.ervaringinhuis.nl.
-
Filomena Rotterdam: het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling, helpt om het geweld te stoppen. Bij Filomena werken professionals samen met jou aan goede en passende hulp https://centrumhuiselijkgeweldkindermishandelingrotterdamrijnmond.nl/wij-zijn-filomena/.
- Centrum seksueel geweld, zij bieden hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt (online of offline, het maakt niet of dat nu kort of lang(er) geleden is gebeurd), https://centrumseksueelgeweld.nl.
Organisaties die opvang, begeleiding en behandeling bieden:
1. Arosa, Rotterdam https://www.arosa-zhz.nl/
2. Fier, Rotterdam en Leeuwarden, https://www.fier.nl/
KIJKTP: Five days inside bij de crisisopvang van Fier.
3. Sterk Huis, Tilburg, https://www.sterkhuis.nl/huiselijk-geweld-en-kindermishandeling/
4. Moviera, Utrecht, https://www.moviera.nl/locatie/utrecht/
5. Safegroup, West Brabant en Zuid Holland Zuid, https://www.safegroup.nl/
6. Levantogroep, Limburg, https://www.levantogroep.nl/crisisopvang-blijf-van-mijn-lijf
7. Blijfgroep, Amsterdam, https://www.blijfgroep.nl/kennisbank/hulpvraag/
8. Perspektief, Den haag, https://perspektief.nl/huiselijk-geweld/
Tips:
Mocht je er nog niet aan toe zijn om uit een onveilige relatie te stappen, maar wel je veiligheid willen vergroten zou je hier aan kunnen denken:
- Maak afspraken met iemand die je kunt vertrouwen. Spreek een code woord af. Mocht je je in een onveilige situatie begeven kan je diegene het code woord doorgeven (appen/sms/bellen). Hij of zij kan dan de politie inschakelen.
- Stel 112 in onder een sneltoets van je telefoon.
- Je kunt de app Safelet installeren. Hierbij geef je contactpersonen op. Zodra jij Safelet indrukt krijgen zij jouw locatie door en horen zij wat er gebeurd. Ze kunnen op dat moment de politie inschakelen en laten weten waar je bent.
-Maak een vlucht pakket klaar met daarin belangrijke papieren, bankpas en paspoort. Indien mogelijk wat kleren en andere belangrijke spullen. Je kunt het, als dit mogelijk is, ook alvast bij iemand neerleggen die je kan vertrouwen.